Лазери

Фотодинамична терапия с FOX диоден лазер

 Срещу кои микроби може да се прилага фотодинамичната терапия с EmunDo®?

 С EmunDo®  се концентрираме най-основно върху бактериите в устната кухина:FOX diode laser

 Staphylococcus aureus (+)

 Enterococcus faecalis und E. faecium (+)

 Streptococcus pneumoniae (+)

 Escherichia coli (-)

 Pseudomonas aeruginosa (-) 

Klebsiella pneumoniae (-)

Какви източници на светлина се използват? Определят ли се те като опасни лъчи?

За активирането на EmunDo® се използва лазер с дължина на вълната 810 nm. Тази светлина по принцип е безвредна /няма рентгенови лъчи и други подобни/, тя взаимодейства единствено с EmunDo®. Фотохимичната реакция протича при 810 nm. В областта на туморното лечение съществуват наистина сполучливи източници на светлина като: Aktilite, Photodyn, Wira, Waldmann PDT, Omnilux, както и IPL-лампи, Nd: Yag-Laser, Xenon и др. Обаче ние използваме лазерната светлина само за активирането на EmunDo®, тъй като тя е най-удачна и с безспорно доказани антибактериални свойства.

Колко ефикасна е фотодинамичната терапия?

Успешното лечение на пародонтозата и до днес все още зависи от приемането на метода на лечение от пациентите. От години изследователите са по следите на дългосрочен и успешен метод за справяне с пародонтозата. Фотодинамичната терапия може да бъде част от лечебния процес за всеки зъболекар. PDT е научно доказан неоперативен терапевтичен метод за ефективно лечение на пародонтозата и профилактиране на сериозни последващи заболявания. Чрез тези медицински похвати могат да бъдат унищожени не само раковите клетки, но и нежеланите бактерии. Козметичните резултати са отлични и не остават никакви белези. С въвеждането на лазерите в стоматологичната практика зъболекарите и пародонтолозите търсят PDT вещество в борбата с нежеланите микроорганизми. A.R.C. Laser, Нюрнберг / Германия съвместно с професори, университетски и фармацевтични лаборатории успешно създадоха такова PDT вещество.

Как действа PDTс EmunDo®?

За разлика от другите вещества, предлагани на пазара, EmunDo® реагира на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Така че, EmunDo® може да унищожи почти всички познати видове бактерии  в устната кухина. EmunDo® се предлага като двукомпонентно цветно вещество. При смесването на двете субстанции той се превръща в светлочувствително вещество. Със светлинно активиране в диапазона между 790 nm и 820 nm (най-много) веществото се абсорбира най-добре. При този фотодинамичен процес се отделят свободни радикали кислород, които убиват нежеланите бактерии. Прагът на активиране на веществото е много нисък, което от своя страна изисква и ниска мощност (енергийна плътност от  30 Joule на cm²) в диапазона между 100 и 200  mW. В зависимост от използваната ръкохватка може да се достигне и мощност под 100 mW, с която да се инициира фотодинамичния процес. Поносимостта от пациентите е много добра и в сравнение с други препарати след кратко време не остават никакви следи. Оцветяването по устните и езика изчезват за минути. Веществото може да бъде изплакнато веднага след манипулацията. Дълбочината на проникване на инфрачервените лъчи при 810 nm е значително по-голяма, отколкото на червената светлина във видимия спектър. Благодарение на това пародонталните джобове могат да бъдат достигнати през лигавицата. Трансгингивалното лечение може да бъде проведено и от обучен асистент на стоматолога. Концентрацията на веществата е зададена и по този начин се увеличава сигурността и успеха на лечението. Употребата е проста и сигурна.

Възможно ли е да унищожите патогенните бактерии в пародонталните джобове само чрез трансгингивално облъчване със светлина 810 nm на PDTвещество?

Да, това е възможно с EmunDo®, защото:     EmunDo_Bild_01

- се свързва с мембраната на бактерията

- активно се поглъща чрез Са²+ каналите

- възбужда ароматните пръстени към по-високо енергийно ниво

- здравите тъкани не се оцветяват

- унищожава бактериите

- образува свободни радикали кислород и стимулира други оксидационни процеси

- не се поглъща от чревния тракт

Манипулацията с EmunDo® протича безболезнено, няма странични ефекти и може да бъде повторена по всяко време. Двоен успех за пациентите:

По-добро и бързо заздравяване на тъканта. Значително облекчение на болката

.

 A.R.C. Laser  www.arclaser.de Повече...